Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na ratatouille
Wpis inspirowany jest również ratatouille przepis
przepis na ratatouille - też dobry
przepis na ratatouille - tekst jest OK
Na temat przepis na ratatouille to też niezłe źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz