poniedziałek, 5 maja 2014

Co to jest sous-vide?

Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo "fusion", czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania przyczynił się Wojciech Amaro.

Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią właśnie. Mamy tam łososia w wosku, mamy sous-vide, syfony, mamy różne dziwne sposoby przyrządzania potraw. Jest to niesamowicie fascynujące, szkoda tylko... że nie da się tego odtworzyć w domu.

Sama maszyna do sous-vide to wydatek kilku tysięcy złotych. Jednak dla chcącego nic trudnego - można uzyskać efekt sous-vide w domowych warunkach, bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy!

Cały sekret to "gotowanie" w niskiej temperaturze, próżniowo zamkniętych składników, przez długo czas. Ale o tym jaki jest sposób na domowe sous-vide, napiszę w kolejnym poście. chłodnik z awokado i zielonego ogórka
chłodnik z awokado - tekst jest OK
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj chłodnik z awokado i zielonego ogórka - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
W temacie chłodnik z awokado warto poczytać również pozostałe informacje.
Podobny temat również awokado przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz